Stage

Je zit bij ons niet de hele tijd in de schoolbanken. Onze opleidingen kenmerken zich door veel praktijk, excursies en stage. Stage noemen we in het mbo beroepspraktijkvorming (BPV).

 

Op de werkvloer

Praktijk is belangrijk voor het leren. De beroepspraktijkvorming vormt dan ook een groot onderdeel van het mbo. Je doet je praktijkervaring op in een erkend leerbedrijf. Tijdens het leren in de praktijk raak je vertrouwd met de sfeer in een bedrijf of instelling. Je leert om theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Een praktijkopleider of leermeester begeleidt jou binnen het leerbedrijf.

 

Rolverdeling
De praktijkopleider is verantwoordelijk voor het coachen op de werkvloer en het aanleren van vaardigheden die wij met je afspreken. Ook vanuit de school krijg je begeleiding. De school onderhoudt contact met jou en het leerbedrijf. Voor de totale opleiding is de school eindverantwoordelijk.

 

Het erkende leerbedrijf

Bedrijven die studenten willen opleiden, hebben erkenning van het Kenniscentrum Bedrijfsleven Beroepsonderwijs (KBB) nodig. Dit geldt voor zowel de BOL als de BBL. Er moet bijvoorbeeld een vakbekwame praktijkopleider aanwezig zijn en jij als student moet alle gewenste vaardigheden in het bedrijf kunnen oefenen. Dit waarborgt de kwaliteit van het leren tijdens de BPV.

 

De praktijkovereenkomst
Voor de beroepspraktijkvorming maken we altijd een praktijkovereenkomst. Daarin leggen we een aantal afspraken vast over de opleiding in het leerbedrijf of de instelling. Deze overeenkomst wordt ondertekend door het erkende leerbedrijf, de student en de school. Bij de BBL tekent bovendien het Kenniscentrum Bedrijfsleven Beroepsonderwijs (KBB) en wordt nog een arbeidsovereenkomst afgesloten.